Warmtepomp Garsthuizen

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van gas is een warmtepomp installatie. Aan de hand van de tips van onze experts check je praktische informatie over een warmtepomp in Garsthuizen. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle praktische info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Garsthuizen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Garsthuizen? Middels onze expertise bekijk je zinvolle adviezen. Selecteer een onderwerp en je leest vlug bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Garsthuizen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Garsthuizen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Garsthuizen

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is nogal complex. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Garsthuizen benodigd. Het selecteren van een echte vakman doet niet onder voor de klus zelf. Deze expert checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check MDV subsidie). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.600 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €5.000 – €6.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €20.000 en meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Garsthuizen.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Oudorp.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De investering ligt tussen de €5.000 tot zo’n €18.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Intergas, Atag, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een all-electric product. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Garsthuizen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Garsthuizen

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Garsthuizen uit te werken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1300 €1600 5 jaar
Lucht-water €4600 €1800 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €14700 €4100 €2500 9 jaar
Water-water €18900 €5900 €5500 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Loppersum?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel woningen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Loppersum) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Garsthuizen kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2600 en €4650. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Clivet WSN-XEE 222 geeft jou €5.200,00 subsidie en m.b.t. de Techneco Toros Vision TVXT 2 krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Garsthuizen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Zwiggelte plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht i.s.m. standaard elektriciteit. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat gaat via een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2750 – €4700. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €250 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen