Warmtepomp Zwiggelte

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het aanvragen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een HR-ketel is de warmtepomp. Geholpen door de tips van onze experts bekijk je handige info aangaande een warmtepomp in Zwiggelte. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle praktische tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Zwiggelte!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Zwiggelte? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij bruikbare informatie. Kies voor een onderwerp en je leest onmiddellijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Zwiggelte?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Zwiggelte?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Zwiggelte

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is behoorlijk moeilijk. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Zwiggelte cruciaal. Het selecteren van een deskundige installateur is net zo relevant als de klus zelf. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Heliotherm verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een betrouwbare installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.450 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Zwiggelte.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur IJsselham.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 – €19.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Nefit, Atag, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zwiggelte

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zwiggelte

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het systeem is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zwiggelte te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1900 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €5600 €2100 €2300 7 jaar
Bodem-water €15000 €4600 €4000 10 jaar
Water-water €18100 €4200 €5500 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Midden-Drenthe?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel Nederlanders overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Midden-Drenthe) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Zwiggelte is alleen aan te vragen voor types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2100 en €6000. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP L 6 AD geeft jou €1.700,00 subsidie en wat betreft de Energie EST SB6.200DHW.FL krijg je €2.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zwiggelte

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Schermerhorn plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht tezamen met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 tot €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €375 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen