Warmtepomp IJsselham

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten investeren in een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Geholpen door onze website ontdek je diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in IJsselham. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle belangrijke tips en adviezen en check prijzen van een installateur in IJsselham!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in IJsselham? Op deze pagina check jij belangrijke aanbevelingen. Druk op een item uit onze FAQ en ontdek à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in IJsselham?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in IJsselham?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in IJsselham

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is nogal pittig. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in IJsselham onontbeerlijk. Het selecteren van een aangesloten installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Weider warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.400 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €5.000 – €8.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Grondbron €14.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €19.000 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in IJsselham.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak bestaan er 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Steenwijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De investering ligt tussen de €7.000 t/m €19.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Nefit, Atag, AWB, Intergas). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs IJsselham

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in IJsselham

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in IJsselham te ontcijferen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €2000 €1800 7 jaar
Lucht-water €6100 €2400 €2800 6 jaar
Bodem-water €14200 €4400 €3600 9,5 jaar
Water-water €18600 €4100 €5300 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Steenwijkerland?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Steenwijkerland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp IJsselham is alleen van toepassing op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1900 en €4800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB-200 FX heeft €1.100,00 subsidie en wat betreft de CTC EcoPart 408 + CTC Basic heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in IJsselham

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Burgh-Haamstede plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met standaard elektriciteit. Daardoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2700 en €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €265 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen