Warmtepomp Ingen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Via onze vergelijker bekijk je alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Ingen. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle cruciale info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Ingen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Ingen? Middels onze expertise ontdek je handige adviezen. Klik op een van de onderwerpen en check meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Ingen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Ingen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ingen

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is tamelijk ingewikkeld. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Ingen benodigd. Het selecteren van een ervaren specialist is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over NEXTHERM warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.350 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Ingen.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Steyl.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.000 en €19.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, AWB, Nefit, Intergas, Vaillant). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een standalone product. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ingen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ingen

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ingen uit te werken.

Model warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1500 €1000 5 jaar
Lucht-water €5900 €2000 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €15400 €4000 €4100 13 jaar
Water-water €18400 €5900 €4100 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Buren?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel consumenten wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Buren) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Ingen is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2850 – €4750. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB-300 E+I geeft jou €1.100,00 subsidie en voor de CTC EcoPart 410 + CTC EcoZenith i350 krijg je €2.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Ingen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Capelle aan den IJssel plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in samenwerking met elektrische energie uit het net. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 – €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €310 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw