Warmtepomp Capelle aan den IJssel

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Middels deze website vind jij uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Capelle aan den IJssel. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle belangrijke specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Capelle aan den IJssel!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Capelle aan den IJssel? Aan de hand van de info op deze pagina check jij handige aanbevelingen. Druk op een veelgestelde vraag en check eenvoudig bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Capelle aan den IJssel?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Capelle aan den IJssel?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Capelle aan den IJssel

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij pittig. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Capelle aan den IJssel benodigd. De zoektocht naar een ervaren warmtepomp-installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De specialist checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Enerso systeem). Wat is een betrouwbare warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Energiebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.700 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €4.500 – €6.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Capelle aan den IJssel.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Middelstum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot €19.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Nefit, Vaillant, Remeha, AWB). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een volledig-elektrisch installatie. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd product is een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Capelle aan den IJssel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Capelle aan den IJssel

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Capelle aan den IJssel uit te zoeken.

Model warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1300 €1800 4 jaar
Lucht-water €6200 €1700 €2500 8 jaar
Bodem-water €14500 €3500 €4600 12 jaar
Water-water €17900 €4400 €4300 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Capelle aan den IJssel?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Capelle aan den IJssel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Capelle aan den IJssel kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2450 – €6000. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Carrier 30RQSY045A geeft jou €3.800,00 subsidie en m.b.t. de Danfoss DHP-L-Opti Pro+ 8 krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Capelle aan den IJssel

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze systemen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Vlieland plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met standaard elektriciteit. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 en €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €355 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen