Warmtepomp Vlieland

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Via deze website doorzoek je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Vlieland. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle praktische info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Vlieland!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Vlieland? Op deze pagina lees je bruikbare aanbevelingen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en jij bekijkt onmiddellijk alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Vlieland?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Vlieland?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vlieland

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Vlieland benodigd. De keuze van een bekwame expert is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Climer warmtepomp). Waar vind ik een bekwame installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.300 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Vlieland.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans zien we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Geesteren.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 en €20.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Intergas, Vaillant, Remeha, Atag). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een standalone type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vlieland

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Vlieland

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het systeem is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vlieland te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1700 €1900 4 jaar
Lucht-water €4700 €2000 €2000 6 jaar
Bodem-water €15100 €4800 €4600 11 jaar
Water-water €17000 €5300 €4500 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Vlieland?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel woningen overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Vlieland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Vlieland kun je enkel aanvragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1700 – €4200. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk, vermogen (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Stiebel-Eltron LWZ 404 Trend (233255) geeft jou €1.750,00 subsidie en wat betreft de Clivet WSAN-XIN 31 exc krijg je €1.550,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Vlieland

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Oirsbeek plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2500 en €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €285 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen