Warmtepomp Oirsbeek

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een systeem op gas niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker ontdek je alle informatie voor een warmtepomp in Oirsbeek. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle belangrijke info en vind de voordeligste installateur in Oirsbeek!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Oirsbeek? Op deze pagina lees je handige tips. Kies voor een van de onderstaande vragen, en ontdek vlug verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Oirsbeek?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Oirsbeek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oirsbeek

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is nogal complex. Daardoor is een handige warmtepomp installateur in Oirsbeek aan te raden. Het kiezen van een betrouwbare vakman is net zo relevant als de taakomschrijving. Deze expert checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over NRGTEQ verwarming). Hoe herken je een echte warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.700 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €7.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Oirsbeek.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal ontwaren we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Aalden.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 en €18.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Nefit, Atag, Remeha, Intergas). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oirsbeek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oirsbeek

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oirsbeek te ontcijferen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1800 €1500 5 jaar
Lucht-water €4000 €2100 €2300 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €4600 €3600 11 jaar
Water-water €17300 €5000 €4800 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Schinnen?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Schinnen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Oirsbeek kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1300 tot €4400. De uiteindelijke subsidie hangt af van het model, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Lennox eComfort GAH025 geeft jou €2.550,00 subsidie en aangaande de Weider SW210eso krijg je €3.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Oirsbeek

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze installaties verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Hemrik plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met standaard elektriciteit. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2700 – €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €295 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen