Warmtepomp Middelstum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten investeren in een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas de warmtepomp. Gebaseerd op deze webpagina vind jij diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Middelstum. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle bruikbare informatie en vind de voordeligste installateur in Middelstum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Middelstum? Door onze experts lees je handige tips en adviezen. Maak een keuze uit een onderwerp en check binnen no-time verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Middelstum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Middelstum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Middelstum

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is behoorlijk moeilijk. Daardoor is een degelijke warmtepomp installateur in Middelstum noodzakelijk. De keuze van een doorgewinterde vakman is net zo relevant als de klus zelf. De vakman neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Dimplex systeem). Hoe herken je een officiële installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.300 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €5.000 – €7.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar toepasbare energie. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Middelstum.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Wetsinge.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Atag, Intergas, Vaillant, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Middelstum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Middelstum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Middelstum te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1700 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €4700 €2500 €2500 7 jaar
Bodem-water €14400 €3500 €4600 11,5 jaar
Water-water €17300 €5300 €5900 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Loppersum?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Loppersum) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Middelstum is alleen van toepassing op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1750 tot €4900. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Hidros LHA.802.XL heeft €5.900,00 subsidie en met betrekking tot de Techneco Toros Vision TVPX 12 heb je recht op €3.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Middelstum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Geesteren plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht tezamen met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2800 – €4500. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €260 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen