Warmtepomp Itens

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een ketel op gas bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten overstappen naar een alternatieve bron. De opvolger van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Geholpen door de tips van onze experts bekijk je alle details m.b.t. een warmtepomp in Itens. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle nuttige tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Itens!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Itens? Hieronder bekijk je nuttige info. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en je leest ogenblikkelijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Itens?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Itens?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Itens

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is best wel complex. Juist om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Itens benodigd. De keuze maken voor een aangesloten warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check SmartHeat warmtepompen). Hoe herken je een bedreven installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.600 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €6.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.500 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Itens.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Stitswerd.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 – €19.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, AWB, Nefit, Atag, Vaillant). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een standalone installatie. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Itens

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Itens

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Itens te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1300 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €5200 €1600 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €5200 €2800 12 jaar
Water-water €18400 €5700 €5100 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Littenseradiel?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Littenseradiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Itens is alleen aan te vragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2950 tot €4000. Het totale bedrag hangt af van het type systeem, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB-300 I staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en aangaande de CTC EcoPart 412 + CTC Ecologic krijg je subsidie tot €3.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Itens

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Castenray plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2650 en €4900. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €330 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen