Warmtepomp Castenray

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het plaatsen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Via onze vergelijker lees jij waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Castenray. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle bruikbare info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Castenray!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Castenray? Op onze website check je zinvolle aanbevelingen. Selecteer een veelgestelde vraag en vind binnen no-time alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Castenray?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Castenray?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Castenray

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is nogal pittig. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Castenray onvermijdbaar. De keuze maken voor een aangesloten installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ferroli systeem). Waar vind ik een bekwame vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Energiebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.350 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €7.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Castenray.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Middenmeer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 tot zo’n €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Nefit, Vaillant, AWB, Remeha). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Castenray

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Castenray

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Castenray te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1200 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €6800 €2400 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €15400 €3600 €3800 9 jaar
Water-water €17500 €4800 €4900 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Venray?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel huizen overstappen op duurzame energie (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Venray) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Castenray kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2800 en €4300. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type, vermogen (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Carrier 30RQSY050A staat gelijk tot €4.300,00 subsidie en bij de Danfoss DHP-M_L krijg je subsidie tot €6.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Castenray

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Vlijmen plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met standaard elektriciteit. Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2750 tot €4400. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €255 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen