Warmtepomp Middenmeer

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een alternatieve bron. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Geholpen door de info van onze specialisten check je diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Middenmeer. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle relevante tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Middenmeer!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Middenmeer? Door onze experts ontdek je handige informatie. Selecteer een onderwerp en je vindt onmiddellijk verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Middenmeer?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Middenmeer?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Middenmeer

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Middenmeer cruciaal. De keuze van een betrouwbare specialist doet niet onder voor de klus zelf. De installateur checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check DUCO systeem). Waar vind ik een competente warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.500 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €2.500 – €8.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Middenmeer.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak werken we met 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Wezep.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.500 en €19.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Atag, Remeha, AWB, Intergas). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een standalone type. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Middenmeer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Middenmeer

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Middenmeer uit te rekenen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1500 €1100 6 jaar
Lucht-water €4000 €2200 €2500 7 jaar
Bodem-water €14100 €5600 €3500 11,5 jaar
Water-water €18500 €5600 €4700 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Hollands Kroon?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan moeten veel gezinnen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Hollands Kroon) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Middenmeer kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2050 en €5200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Hidros LHA.902.XL biedt €6.650,00 subsidie en voor de Techneco Toros Vision TVPX 3 is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Middenmeer

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Geffen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), samen met gewone stroom. Hierdoor kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2650 en €4300. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €315 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen