Warmtepomp Jouswier

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het vervangen van een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Door de info op deze pagina achterhaal je relevante tips over een warmtepomp in Jouswier. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle cruciale informatie en vind de voordeligste installateur in Jouswier!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Jouswier? Middels onze expertise vind jij bruikbare adviezen. Kies voor een van de vragen hieronder, en je ontdekt onmiddellijk alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Jouswier?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Jouswier?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Jouswier

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is behoorlijk moeilijk. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Jouswier benodigd. De keuze maken voor een geoefende warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De vakman verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Aerfor). Hoe herken je een degelijke installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.200 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €4.500 – €6.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Jouswier.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Surhuizum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €7.000 en €21.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, AWB, Vaillant, Nefit, Intergas). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een full-electric type. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Jouswier

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Jouswier

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de aanschafprijs is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Jouswier vast te stellen.

Model warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1900 €1400 6 jaar
Lucht-water €5600 €1900 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €4800 €3900 11,5 jaar
Water-water €17800 €4700 €5700 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Dongeradeel?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Dongeradeel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Jouswier kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1400 – €4050. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Enerso AW 09 EVI biedt €2.300,00 subsidie en voor de CTC EcoPart 435 + CTC Basic is dit €5.600,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Jouswier

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Daarle plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met standaard elektriciteit. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2900 en €4400. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €380 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen