Warmtepomp Daarle

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het vervangen van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Een populair alternatief van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Aan de hand van deze webpagina check je alle details over een warmtepomp in Daarle. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle cruciale info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Daarle!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Daarle? Via onze specialisten bekijk je zinvolle tips & tricks. Klik op een van de onderstaande vragen, en je vindt vlug alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Daarle?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Daarle?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Daarle

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is best wel ingewikkeld. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Daarle cruciaal. De keuze maken voor een erkende installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over iDM systeem). Waar vind ik een aangesloten warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.200 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €5.000 – €6.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar toepasbare energie. Voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Daarle.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Minnertsga.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €8.000 – €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Nefit, Remeha, Intergas, AWB). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een full-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Daarle

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Daarle

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Daarle uit te zoeken.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1600 €1300 5,5 jaar
Lucht-water €4200 €2500 €2100 8 jaar
Bodem-water €15200 €5400 €4500 12 jaar
Water-water €18300 €5400 €4700 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hellendoorn?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren zullen veel consumenten uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Hellendoorn) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Daarle is alleen aan te vragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2550 en €4950. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het model, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Carrier 30RQV-021CM biedt €2.650,00 subsidie en m.b.t. de ELCO Aquatop T28H is dit €4.500,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Daarle

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Vorchten plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 – €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €275 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen