Warmtepomp Minnertsga

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Aan de hand van warmtepompspot.nl doorzoek je handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Minnertsga. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle cruciale info en check prijzen van een installateur in Minnertsga!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Minnertsga? Op deze pagina vind je zinvolle aanbevelingen. Selecteer een onderwerp en ontdek rap alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Minnertsga?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Minnertsga?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Minnertsga

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is tamelijk gecompliceerd. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Minnertsga onvermijdbaar. Het selecteren van een officiële warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De installateur verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over GREE systeem). Hoe herken je een ervaren vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.750 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Minnertsga.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg bestaan er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Wijk en Aalburg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 – €20.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Atag, AWB, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een full-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte type is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Minnertsga

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Minnertsga

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Minnertsga uit te rekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1200 €1700 4 jaar
Lucht-water €5600 €2400 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14800 €4200 €3500 9,5 jaar
Water-water €17200 €5400 €4200 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente het Bildt?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel woningen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente het Bildt) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Minnertsga geldt alleen op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2650 – €5400. Het totale bedrag is een afgeleide van het type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Hidros LZT.602.NN geeft recht op €5.050,00 subsidie en met betrekking tot de Techneco Vulcan 08 ACRM (G/W) ligt dit op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Minnertsga

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Gersloot plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in samenwerking met gewone stroom. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 tot €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €315 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw