Warmtepomp Gersloot

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Op onze website doorzoek je handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Gersloot. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle nuttige info en check prijzen van een installateur in Gersloot!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Gersloot? Aan de hand van de info op deze pagina vind je zinvolle tips. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt onmiddellijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Gersloot?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Gersloot?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gersloot

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is vrij moeilijk. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in Gersloot aan te raden. Het kiezen van een handige installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Tesy subsidie). Wat is een ervaren vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.250 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €7.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwater €20.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Gersloot.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Pieterburen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 t/m €20.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Remeha, Vaillant, Nefit, Atag). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gersloot

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gersloot

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gersloot uit te werken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1300 €1300 6 jaar
Lucht-water €4600 €1500 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €14600 €3600 €4600 13,5 jaar
Water-water €17300 €4500 €4500 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Heerenveen?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. De komende jaren gaan veel huizen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Heerenveen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Gersloot kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1050 – €5600. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de CTC EcoAir 510M 230V + CTC EcoZenith i350 geeft recht op €2.000,00 subsidie en wat betreft de Techneco Vulcan 17 ACH (W/W) ligt dit op €4.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Gersloot

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Acquoy plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in samenwerking met gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2550 tot €4400. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €250 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen