Warmtepomp Acquoy

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het laten installeren van de gasgestookte ketel bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Met behulp van de tips van onze experts doorzoek jij alle informatie voor een warmtepomp in Acquoy. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle belangrijke tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Acquoy!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Acquoy? Via onze specialisten vind je belangrijke tips en adviezen. Kies voor een van de onderwerpen en ontdek meteen alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Acquoy?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Acquoy?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Acquoy

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk ingewikkeld. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Acquoy onvermijdbaar. Het selecteren van een erkende installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Hij checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Climaveneta). Hoe kies ik een vakbekwame warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.450 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €2.500 – €8.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. Deze warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Acquoy.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Kaatsheuvel.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 t/m €20.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Remeha, AWB, Vaillant, Atag). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een 100% elektrische type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Acquoy

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Acquoy

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Acquoy uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1100 €2000 4 jaar
Lucht-water €4900 €2300 €2500 6 jaar
Bodem-water €15100 €4800 €3000 9,5 jaar
Water-water €17000 €5500 €5200 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Geldermalsen?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel Nederlanders uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Geldermalsen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Acquoy geldt alleen op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1950 en €4700. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Aermec ANK040H geeft recht op €1.850,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning Epsilon Echos HP +26 ligt dit op €2.950,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Acquoy

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Sexbierum plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2800 – €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €290 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen