Warmtepomp Kaatsheuvel

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het aanvragen van een gasgestookt systeem geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Middels de info van onze specialisten lees jij alle informatie betreffende een warmtepomp in Kaatsheuvel. Hoe werkt het? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle relevante specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Kaatsheuvel!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Kaatsheuvel? Hieronder check jij zinvolle informatie. Druk op een van de vragen hieronder, en ontdek direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Kaatsheuvel?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Kaatsheuvel?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kaatsheuvel

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is tamelijk pittig. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Kaatsheuvel noodzakelijk. Het kiezen van een competente warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Ariston). Hoe ben ik verzekerd van een competente installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.450 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €3.000 – €8.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.000 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Kaatsheuvel.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur t Goy.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De investering ligt tussen de €8.000 – €19.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Intergas, Nefit, AWB, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een full-electric type. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kaatsheuvel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kaatsheuvel

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het systeem is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kaatsheuvel vast te stellen.

Model warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1900 €1700 7 jaar
Lucht-water €6400 €2300 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €14900 €4800 €4200 11 jaar
Water-water €17500 €4100 €4400 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Loon op Zand?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel woningen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Loon op Zand) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een historische subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Kaatsheuvel is alleen van toepassing op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2450 tot €5700. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Enerso AW 23 EVI geeft jou €3.900,00 subsidie en bij de Ecensy SBW 45 krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Kaatsheuvel

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Dalmsholte plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht samen met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 – €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €345 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen