Warmtepomp Dalmsholte

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is de keuze voor een ketel op gas geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten kijken naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van een ketel met gas een warmtepomp. Aan de hand van deze webpagina lees je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Dalmsholte. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle onmisbare informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Dalmsholte!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Dalmsholte? Middels onze expertise doorzoek je belangrijke tips en adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en jij bekijkt direct bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Dalmsholte?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Dalmsholte?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dalmsholte

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Dalmsholte onvermijdbaar. Het kiezen van een erkende warmtepomp-installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Deze expert keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check LG systeem). Wat is een vakbekwame installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.750 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €3.500 – €7.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Dalmsholte.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Grofweg onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Molenaarsgraaf.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 en €19.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, AWB, Vaillant, Intergas, Nefit). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dalmsholte

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Dalmsholte

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dalmsholte te berekenen.

Model warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1900 €1600 5 jaar
Lucht-water €5500 €2200 €2000 7 jaar
Bodem-water €14400 €5400 €3500 13 jaar
Water-water €17400 €4900 €4900 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Ommen?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel woningen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Ommen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Dalmsholte kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2650 – €5050. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Carrier 61AF-019X9-B geeft jou €2.450,00 subsidie en voor de Enerso DBW 07 krijg je €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Dalmsholte

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Vreeland plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2750 – €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €375 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen