Warmtepomp Wijk en Aalburg

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het aanvragen van een systeem op gas volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp. Door onze vergelijker vind jij alle details m.b.t. een warmtepomp in Wijk en Aalburg. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle relevante specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Wijk en Aalburg!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Wijk en Aalburg? Door onze experts lees je handige informatie. Klik op een van de vragen hieronder, en jij bekijkt meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Wijk en Aalburg?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wijk en Aalburg?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wijk en Aalburg

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is nogal gecompliceerd. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Wijk en Aalburg onmisbaar. De keuze van een erkende specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Emmeti systeem). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.250 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Wijk en Aalburg.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Heesch.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 tot zo’n €20.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Vaillant, Atag, Nefit, Remeha). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een all-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wijk en Aalburg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wijk en Aalburg

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wijk en Aalburg uit te rekenen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1100 €1100 6 jaar
Lucht-water €5700 €2200 €2500 9 jaar
Bodem-water €14900 €4500 €3200 10 jaar
Water-water €18300 €4500 €4000 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Aalburg?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Aalburg) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Wijk en Aalburg kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2800 tot €5900. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Trane CXAM 026 HE Ccpt geeft jou €6.000,00 subsidie en wat betreft de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHVH16S26(**)9W krijg je €2.500,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Wijk en Aalburg

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Pieterburen plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, samen met elektrische energie uit het net. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2800 tot €4600. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €400 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw