Warmtepomp Vorchten

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Middels warmtepompspot.nl lees jij concrete informatie betreffende een warmtepomp in Vorchten. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle bruikbare tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Vorchten!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Vorchten? Hieronder lees jij nuttige informatie. Klik op een onderwerp en bekijk meteen verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Vorchten?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Vorchten?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vorchten

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk complex. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Vorchten cruciaal. De keuze van een geoefende vakman is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Enerso warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.300 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €3.000 – €6.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Vorchten.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Gersloot.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.500 t/m €20.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Remeha, Atag, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vorchten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vorchten

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kosten van het systeem is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vorchten te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1500 €1600 7 jaar
Lucht-water €6200 €1900 €2000 7 jaar
Bodem-water €14200 €4800 €4700 13,5 jaar
Water-water €18700 €5500 €5500 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Heerde?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel consumenten wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Heerde) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Vorchten is alleen van toepassing op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2900 – €4200. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 17 ACS Classic Compact Plus Set (235992) biedt €2.100,00 subsidie en wat betreft de Clivet WSN-XEE 182 is dit €4.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Vorchten

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Olterterp plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met standaard elektriciteit. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2500 – €4100. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €395 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen