Warmtepomp Julianadorp

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het aansluiten van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten overstappen naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Middels de tips van onze experts vind je praktische informatie betreffende een warmtepomp in Julianadorp. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle nuttige tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Julianadorp!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Julianadorp? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek je belangrijke informatie. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je vindt direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Julianadorp?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Julianadorp?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Julianadorp

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij gecompliceerd. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Julianadorp cruciaal. Het selecteren van een geoefende warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Air Trade Centre). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.300 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €4.000 – €6.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Julianadorp.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel bestaan er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Suawoude.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.500 tot €19.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, AWB, Vaillant, Intergas, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone oplossing. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Julianadorp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Julianadorp

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Julianadorp te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1900 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €4800 €1900 €2800 9 jaar
Bodem-water €14700 €5800 €2800 14 jaar
Water-water €17100 €4500 €4200 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Den Helder?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Den Helder) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Julianadorp kan jij uitsluitend toepassen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2600 tot €5250. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Enerso AW 13 geeft jou €2.050,00 subsidie en aangaande de CTC EcoPart 435 + CTC EcoZenith 550 krijg je €5.650,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Julianadorp

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Dalem plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 en €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €260 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen