Warmtepomp Dalem

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het plaatsen van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Op onze vergelijker vind jij praktische informatie voor een warmtepomp in Dalem. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle cruciale tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Dalem!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Dalem? Op deze pagina bekijk je praktische informatie. Klik op een veelgestelde vraag en check rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Dalem?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Dalem?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dalem

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Dalem cruciaal. De keuze maken voor een handige installateur doet niet onder voor de klus zelf. De installateur neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Inventum systeem). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.550 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Dalem.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Moddergat.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot zo’n €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Nefit, Remeha, Vaillant, AWB). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dalem

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Dalem

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kosten van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dalem te berekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1700 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €5900 €2100 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14100 €4300 €4500 13,5 jaar
Water-water €17700 €5900 €5800 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Gorinchem?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel Nederlanders overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Gorinchem) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Dalem is alleen van toepassing op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2350 tot €4500. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Carrier 61AF-014P9 geeft jou €2.150,00 subsidie en bij de ELCO Aquatop T35H krijg je €5.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Dalem

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze systemen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Vorstenbosch plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met gewone stroom. Daardoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2850 – €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €305 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen