Warmtepomp Moddergat

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is de keuze voor een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten switchen naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina bekijk je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Moddergat. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Moddergat!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Moddergat? Door onze experts lees jij belangrijke adviezen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en je leest ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Moddergat?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Moddergat?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Moddergat

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is tamelijk complex. Om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Moddergat cruciaal. De zoektocht naar een vakkundige vakman doet niet onder voor de klus zelf. De installateur keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Hautec systeem). Waar vind ik een ervaren warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Bron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.500 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €4.000 – €6.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Moddergat.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Doorgaans werken we met 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Wijnaldum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.000 tot €21.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Vaillant, Intergas, Atag, Remeha). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende model is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Moddergat

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Moddergat

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Moddergat vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1300 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €5300 €2400 €2400 8 jaar
Bodem-water €14100 €4500 €3000 9,5 jaar
Water-water €17300 €4300 €4800 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Dongeradeel?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Dongeradeel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Moddergat geldt alleen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2350 – €5750. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Hidros LZT.752.NN heeft €5.450,00 subsidie en voor de Techneco Vulcan 10 ACM (G/W) heb je recht op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Moddergat

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Giesbeek plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €4500. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €315 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen