Warmtepomp Vorstenbosch

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Dan is het aansluiten van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Middels onze vergelijker achterhaal je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Vorstenbosch. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle belangrijke informatie en vergelijk direct alle installateurs in Vorstenbosch!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Vorstenbosch? Door onze experts bekijk jij bruikbare tips en adviezen. Maak een keuze uit een onderwerp en je leest eenvoudig alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Vorstenbosch?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Vorstenbosch?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vorstenbosch

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk complex. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Vorstenbosch cruciaal. Het kiezen van een geoefende specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. De vakman checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ferroli warmtepomp). Hoe kies ik een ervaren warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.600 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.500 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Vorstenbosch.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Giesbeek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €7.000 tot zo’n €18.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Remeha, Vaillant, Intergas, Atag). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone product. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vorstenbosch

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vorstenbosch

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vorstenbosch uit te zoeken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1600 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €5200 €2100 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €15100 €4400 €3500 10,5 jaar
Water-water €18000 €4900 €4500 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Bernheze?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Bernheze) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Vorstenbosch kun je enkel aanvragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2100 en €5900. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 17 ACS Classic Flex Set 235990 geeft jou €2.100,00 subsidie en m.b.t. de Clivet WSN-XEE 262 krijg je €5.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Vorstenbosch

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Ommen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2950 en €4000. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €385 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen