Warmtepomp Ommen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Aan de hand van warmtepompspot.nl lees je uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Ommen. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Ommen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Ommen? Aan de hand van de info op deze pagina vind je nuttige info. Selecteer een onderwerp en je leest à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Ommen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Ommen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ommen

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is nogal moeilijk. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Ommen onvermijdbaar. De zoektocht naar een bekwame specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Sundez verwarming). Hoe herken je een handige warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.600 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Ommen.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Aduard.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 – €19.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, AWB, Atag, Nefit). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een full-electric product. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire product is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ommen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Ommen

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ommen uit te werken.

Type warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €2000 €1300 5,5 jaar
Lucht-water €6700 €2400 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €3900 €3100 10,5 jaar
Water-water €17600 €5300 €5300 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Ommen?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Ommen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Ommen geldt alleen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1000 en €5700. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de LG Therma V HM161M U32 geeft jou €2.500,00 subsidie en met betrekking tot de Weishaupt/Monarch WWP S 9 IH krijg je €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Ommen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Heumen plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht i.s.m. reguliere energie (stroom). Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2600 – €4300. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €325 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw