Warmtepomp Aduard

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Door de info van onze specialisten check jij bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Aduard. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle bruikbare specificaties en check prijzen van een installateur in Aduard!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Aduard? Aan de hand van de info op deze pagina check je bruikbare informatie. Klik op een item uit onze FAQ en ontdek ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Aduard?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Aduard?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Aduard

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is behoorlijk ingewikkeld. Juist om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Aduard aan te raden. Het selecteren van een doorgewinterde specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk CLINT). Hoe ben ik verzekerd van een vakbekwame vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.300 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €2.500 – €7.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Aduard.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Kallenkote.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De investering ligt tussen de €9.500 tot zo’n €19.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Remeha, AWB, Nefit, Atag). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een standalone type. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Aduard

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Aduard

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Aduard te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €2000 €1200 7 jaar
Lucht-water €6600 €2400 €2700 6,5 jaar
Bodem-water €15000 €5300 €4100 14 jaar
Water-water €18200 €4600 €5000 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Zuidhorn?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel huizen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Zuidhorn) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Aduard kun je enkel aanvragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2450 tot €4150. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het model, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW verdien je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Aermec ANK045H heeft €2.050,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning Epsilon Echos HP +9 heb je recht op €1.750,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Aduard

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Sibrandabuorren plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2700 – €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €370 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen