Warmtepomp Kamperveen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op de info van onze specialisten check jij bruikbare informatie voor een warmtepomp in Kamperveen. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle relevante tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Kamperveen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Kamperveen? Via onze specialisten vind jij nuttige informatie. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en vind meteen alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Kamperveen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Kamperveen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kamperveen

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is vrij pittig. Hierom is een echte warmtepomp installateur in Kamperveen cruciaal. Het selecteren van een deskundige warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Bosch). Hoe herken je een betrouwbare installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.550 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €5.500 – €7.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €14.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Kamperveen.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak zien we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur t Zandt.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.500 en €20.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Intergas, AWB, Nefit, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kamperveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kamperveen

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het apparaat is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kamperveen uit te rekenen.

Type warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1900 €1600 4 jaar
Lucht-water €6800 €1500 €2400 9 jaar
Bodem-water €14900 €5600 €2500 9,5 jaar
Water-water €18200 €4900 €4700 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Kampen?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Kampen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Kamperveen is alleen van toepassing op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2550 – €4850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Enerso AW 47 EVI heeft €6.800,00 subsidie en bij de Ecoforest EcoGeo HP 15-70 heb je recht op €7.700,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Kamperveen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in De Cocksdorp plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2500 en €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €260 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen