Warmtepomp De Cocksdorp

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het kiezen voor een ketel op gas bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Aan de hand van deze webpagina lees jij uitgebreide info aangaande een warmtepomp in De Cocksdorp. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle relevante tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in De Cocksdorp!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in De Cocksdorp? Middels onze expertise lees jij handige info. Druk op een item uit onze FAQ en je ontdekt vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit De Cocksdorp?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in De Cocksdorp?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Cocksdorp

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is tamelijk ingewikkeld. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in De Cocksdorp benodigd. De zoektocht naar een aangesloten vakman is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De vakman bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Micoe systeem). Waar vind ik een doorgewinterde vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.450 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €5.500 – €6.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in De Cocksdorp.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Montfoort.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 – €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, AWB, Nefit, Intergas, Remeha). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric oplossing. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Cocksdorp

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in De Cocksdorp

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Cocksdorp uit te zoeken.

Bron warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1500 €1800 4 jaar
Lucht-water €6700 €2000 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €15000 €5000 €4400 11,5 jaar
Water-water €17100 €5100 €4400 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Texel?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren gaan veel consumenten overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Texel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp De Cocksdorp kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1900 en €5300. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW verdien je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Carrier 61AF-035B heeft €3.350,00 subsidie en voor de Enerso TWW 67 heb je recht op €8.500,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in De Cocksdorp

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Vrouwenparochie plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2850 en €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €285 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen