Warmtepomp Vrouwenparochie

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Geholpen door deze webpagina bekijk je alle informatie over een warmtepomp in Vrouwenparochie. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle relevante info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Vrouwenparochie!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Vrouwenparochie? Middels onze expertise achterhaal je zinvolle tips & tricks. Klik op een van de onderwerpen en check ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Vrouwenparochie?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Vrouwenparochie?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vrouwenparochie

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Daardoor is een betrouwbare warmtepomp installateur in Vrouwenparochie onontbeerlijk. Het selecteren van een bedreven expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De specialist neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Hidros warmtepomp). Hoe kies ik een officiële warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen september 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.750 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €4.500 – €6.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Vrouwenparochie.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Godlinze.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De investering ligt tussen de €9.500 – €18.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Atag, Intergas, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vrouwenparochie

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Vrouwenparochie

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vrouwenparochie te ontcijferen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €2000 €1300 5,5 jaar
Lucht-water €6100 €2100 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14000 €4300 €2600 13,5 jaar
Water-water €17700 €5500 €5600 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente het Bildt?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel Nederlanders overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente het Bildt) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in september 2023. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Vrouwenparochie kun je enkel aanvragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen september 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2700 – €4850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het model, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW ontvang je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 24 A (236413) heeft €2.900,00 subsidie en met betrekking tot de Clivet WSN-XIN 81 heb je recht op €2.250,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Vrouwenparochie

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze installaties verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Oostburg plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. standaard elektriciteit. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €3000 – €4000. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €255 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen