Warmtepomp Montfoort

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het aanvragen van de gasgestookte ketel geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Op warmtepompspot.nl lees jij handige info aangaande een warmtepomp in Montfoort. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle bruikbare informatie en vind de voordeligste installateur in Montfoort!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Montfoort? Aan de hand van de info op deze pagina check jij praktische informatie. Druk op een van de onderwerpen en jij checkt direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Montfoort?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Montfoort?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Montfoort

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is nogal gecompliceerd. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Montfoort noodzakelijk. Het selecteren van een vakbekwame warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Inventum systeem). Hoe kies ik een vakbekwame vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.450 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Montfoort.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Willemstad.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €7.000 t/m €21.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Vaillant, Atag, Remeha, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een standalone product. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Montfoort

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Montfoort

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Montfoort uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1100 €1000 4 jaar
Lucht-water €4400 €2500 €2400 9 jaar
Bodem-water €15200 €4800 €3300 11 jaar
Water-water €17100 €5400 €4200 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Montfoort?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren gaan veel huizen uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Montfoort) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Montfoort geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2950 tot €4750. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Hidros WZT452/NN/ staat gelijk tot €3.650,00 subsidie en m.b.t. de Techneco Vulcan 17 ACHR (G/W) krijg je subsidie tot €3.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Montfoort

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Godlinze plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht tezamen met standaard elektriciteit. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €3000 – €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €280 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Utrecht.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen