Warmtepomp Willemstad

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op de info op deze pagina check je handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Willemstad. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle relevante info en ontdek de meest vakkundige installateur in Willemstad!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Willemstad? Op deze pagina bekijk je nuttige tips. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en jij checkt direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Willemstad?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Willemstad?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Willemstad

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Willemstad noodzakelijk. Het kiezen van een competente warmtepomp-installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De installateur bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hautec systeem). Hoe herken je een degelijke warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.250 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €3.500 – €7.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Willemstad.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Heikant.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 tot €18.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Vaillant, AWB, Atag, Nefit). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een full-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Willemstad

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Willemstad

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Willemstad vast te stellen.

Soort warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1500 €1300 6 jaar
Lucht-water €5600 €2500 €2300 8 jaar
Bodem-water €15300 €5300 €3600 12,5 jaar
Water-water €17000 €5500 €4600 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Moerdijk?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel consumenten overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Moerdijk) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Willemstad is alleen van toepassing op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1550 en €5500. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Trane CXAX 015 SE LN biedt €4.350,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHVX16S26(**)9W is dit €2.350,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Willemstad

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Prinsenbeek plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 en €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €365 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen