Warmtepomp Kedichem

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het plaatsen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Geholpen door de info op deze pagina check je handige tips & tricks m.b.t. een warmtepomp in Kedichem. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle onmisbare info en ontdek de meest vakkundige installateur in Kedichem!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Kedichem? Hieronder check jij handige tips. Klik op een veelgestelde vraag en je vindt binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Kedichem?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Kedichem?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kedichem

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is vrij ingewikkeld. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Kedichem aan te raden. De keuze van een deskundige specialist is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De installateur inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check CTC). Waar vind ik een handige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.300 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in direct inzetbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en om water op te warmen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Kedichem.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Grofweg bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Ter Apelkanaal.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.000 en €18.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Intergas, Vaillant, Remeha, AWB). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kedichem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kedichem

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kedichem te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1900 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €5600 €2500 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14800 €5000 €3400 9 jaar
Water-water €18300 €5700 €5900 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Leerdam?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel woningen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Leerdam) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Kedichem kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1100 – €5800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Enerso AWK-C 18 EVI heeft €2.650,00 subsidie en m.b.t. de ELCO Aquatop T35HR heb je recht op €5.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Kedichem

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in De Klomp plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2750 – €4700. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €305 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw