Warmtepomp De Klomp

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een ketel op gas volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Geholpen door de info op deze pagina ontdek je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in De Klomp. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle belangrijke specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in De Klomp!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in De Klomp? Aan de hand van de info op deze pagina vind je zinvolle tips & tricks. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je leest binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in De Klomp?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in De Klomp?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Klomp

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in De Klomp onontbeerlijk. Het selecteren van een handige expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Pico Energy systeem). Hoe kies ik een echte installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.450 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €15.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in De Klomp.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Munnekezijl.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 tot zo’n €18.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, AWB, Intergas, Vaillant, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een standalone systeem. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Klomp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Klomp

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Klomp te bepalen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €2000 €1500 5 jaar
Lucht-water €6600 €1800 €2700 6 jaar
Bodem-water €14900 €5400 €3600 14,5 jaar
Water-water €18300 €4400 €4600 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Ede?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel Nederlanders overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Ede) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp De Klomp is alleen van toepassing op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1300 en €5250. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de CIAT AQUACIAT ILD 180B heeft €3.950,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti EHW052HS heb je recht op €7.200,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in De Klomp

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Waarde plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €3000 tot €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €385 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen