Warmtepomp Munnekezijl

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Middels de tips van onze experts ontdek je tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Munnekezijl. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle belangrijke info en check prijzen van een installateur in Munnekezijl!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Munnekezijl? Op deze pagina bekijk jij belangrijke tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en vind binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Munnekezijl?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Munnekezijl?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Munnekezijl

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is nogal moeilijk. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Munnekezijl onontbeerlijk. Het selecteren van een deskundige specialist is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Metro Therm systeem). Waar vind ik een degelijke installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2022]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.700 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €2.500 – €7.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €13.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.500 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Munnekezijl.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Wintelre.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €7.500 – €19.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Vaillant, AWB, Intergas, Atag). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch oplossing. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Munnekezijl

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Munnekezijl

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Munnekezijl uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €2000 €1000 5,5 jaar
Lucht-water €5700 €1800 €2100 6 jaar
Bodem-water €14800 €5500 €4200 14 jaar
Water-water €18600 €5700 €5400 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland?
Straks moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Het gaat om een historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Munnekezijl kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1900 tot €5600. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Hitachi Yutaki-M RHUE4A(V)HN staat gelijk tot €1.950,00 subsidie en wat betreft de Thermia Comfort Optimum 4RF krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Munnekezijl

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Gorssel plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) i.s.m. standaard elektriciteit. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €3000 – €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €340 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen