Warmtepomp Gorssel

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is de keuze voor een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De optie in plaats van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Geholpen door deze webpagina check jij relevante tips voor een warmtepomp in Gorssel. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle nuttige informatie en check prijzen van een installateur in Gorssel!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Gorssel? Aan de hand van de info op deze pagina lees je praktische tips & tricks. Klik op een onderwerp en je ontdekt à la minute alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Gorssel?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Gorssel?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gorssel

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is nogal gecompliceerd. Om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Gorssel onvermijdbaar. De zoektocht naar een doorgewinterde installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ecensy subsidie). Hoe kies ik een erkende warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.650 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €3.000 – €7.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €15.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Gorssel.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Raalte.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.500 tot zo’n €20.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Atag, Vaillant, Intergas, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric systeem. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gorssel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gorssel

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het apparaat is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gorssel te analyseren.

Model warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €2000 €1200 4 jaar
Lucht-water €5900 €2200 €2500 8 jaar
Bodem-water €15400 €4500 €3800 12 jaar
Water-water €17200 €4800 €5800 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Lochem?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Lochem) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Gorssel kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1700 en €4700. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Daikin ERGA06DV* icm EHV(H)(X)(Z)08S18D**** staat gelijk tot €1.900,00 subsidie en aangaande de Vaillant flexoTHERM VWF 157/4 + VWW 19/4 SI (0010016680) krijg je subsidie tot €3.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Gorssel

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Alphen aan den Rijn plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2900 – €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €285 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw