Warmtepomp Alphen aan den Rijn

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het aanvragen van een gasgestookt systeem geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van de tips van onze experts vind je bruikbare informatie over een warmtepomp in Alphen aan den Rijn. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige specificaties en check prijzen van een installateur in Alphen aan den Rijn!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Alphen aan den Rijn? Door onze experts check je belangrijke info. Maak een keuze uit een onderwerp en jij checkt snel alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Alphen aan den Rijn?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Alphen aan den Rijn?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Alphen aan den Rijn

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is nogal pittig. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Alphen aan den Rijn noodzakelijk. Het kiezen van een erkende warmtepomp-installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De specialist neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Galletti). Hoe herken je een ervaren installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.200 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €3.500 – €8.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Alphen aan den Rijn.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Kerkrade.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De investering ligt tussen de €5.500 – €20.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Atag, AWB, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd product is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Alphen aan den Rijn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Alphen aan den Rijn

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kosten van het systeem is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Alphen aan den Rijn te bepalen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1100 €1400 7 jaar
Lucht-water €5000 €2500 €2700 8 jaar
Bodem-water €15100 €4100 €4200 12,5 jaar
Water-water €17000 €4600 €4000 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Alphen aan den Rijn?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel huizen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Alphen aan den Rijn) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Alphen aan den Rijn is alleen van toepassing op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1600 – €4700. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Aermec ANL102H staat gelijk tot €3.250,00 subsidie en bij de Western Airconditioning FUSIO-AWS 13 krijg je subsidie tot €2.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Alphen aan den Rijn

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze producten verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Sint Maartensvlotbrug plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) en combineert dat met elektrische energie uit het net. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2950 tot €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €390 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen