Warmtepomp Kerkrade

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten investeren in een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Op de info van onze specialisten lees jij waardevolle informatie voor een warmtepomp in Kerkrade. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle praktische specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Kerkrade!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Kerkrade? Op deze pagina bekijk je bruikbare tips en adviezen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en vind snel alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Kerkrade?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Kerkrade?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kerkrade

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is vrij ingewikkeld. Om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Kerkrade benodigd. De zoektocht naar een officiële expert is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ECOTEQ). Hoe herken je een aangesloten warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.550 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.500 en extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. Deze warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Kerkrade.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Terhole.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 t/m €19.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Remeha, Nefit, Intergas, AWB). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kerkrade

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kerkrade

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kerkrade uit te zoeken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1100 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €5400 €2100 €2700 6 jaar
Bodem-water €14400 €5500 €4200 13 jaar
Water-water €17700 €5700 €4800 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Kerkrade?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Kerkrade) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Kerkrade is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2950 tot €4250. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Enerso AWK-C 44 biedt €6.700,00 subsidie en voor de Enerso BW 09 EVI is dit €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Kerkrade

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in De Meern plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit kan door een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 tot €4800. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €330 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen