Warmtepomp De Meern

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het plaatsen van een ketel op gas niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een duurzaam alternatief. De opvolger van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Middels de info op deze pagina achterhaal je alle details aangaande een warmtepomp in De Meern. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle bruikbare tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in De Meern!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in De Meern? Aan de hand van de info op deze pagina lees je handige aanbevelingen. Druk op een veelgestelde vraag en jij checkt vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in De Meern?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in De Meern?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Meern

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is best wel pittig. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in De Meern onontbeerlijk. Het kiezen van een bekwame installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Samsung systeem). Hoe herken je een echte warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.200 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €3.500 – €7.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in De Meern.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Meestal werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Nagele.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.000 tot €19.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Intergas, Atag, Nefit, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een full-electric type. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Meern

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Meern

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Meern uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1100 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €6700 €1700 €2800 9 jaar
Bodem-water €14800 €5200 €4500 13 jaar
Water-water €18400 €5900 €5600 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Utrecht?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel woningen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Utrecht) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp De Meern is alleen van toepassing op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1350 en €4650. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de CIAT AQUACIAT ILD 300A biedt €6.000,00 subsidie en m.b.t. de Galletti EHW073HL is dit €8.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in De Meern

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Waddinxveen plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met gewone stroom. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 en €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €310 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Utrecht.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen