Warmtepomp Waddinxveen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het aanvragen van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. De optie in plaats van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Via onze website lees je handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Waddinxveen. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle onmisbare tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Waddinxveen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Waddinxveen? Middels onze expertise lees je handige tips. Klik op een van de onderstaande vragen, en bekijk direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Waddinxveen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Waddinxveen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Waddinxveen

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij ingewikkeld. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Waddinxveen benodigd. Het kiezen van een vakkundige specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Metro Therm warmtepomp). Hoe kies ik een degelijke warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.300 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €4.500 – €7.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Waddinxveen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Veelal zien we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Grafhorst.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 tot zo’n €19.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Atag, Vaillant, Remeha, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een standalone systeem. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Waddinxveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Waddinxveen

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Waddinxveen te bepalen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1500 €1400 5 jaar
Lucht-water €4800 €1800 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €15200 €5300 €4300 14 jaar
Water-water €18200 €5800 €4600 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Waddinxveen?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel woningen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Waddinxveen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Waddinxveen kan jij uitsluitend toepassen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2500 – €4000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Stiebel-Eltron WWK 300 (74361) biedt €1.250,00 subsidie en wat betreft de CTC EcoAir 415 + CTC EcoZenith 550 is dit €2.150,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Waddinxveen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Oosterzee plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. standaard elektriciteit. Zodoende kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2700 en €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €255 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen