Warmtepomp Waarde

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het plaatsen van een systeem op gas geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De opvolger van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Door deze website achterhaal je diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Waarde. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle praktische tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Waarde!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Waarde? Op deze pagina doorzoek je bruikbare info. Selecteer een van de onderwerpen en jij bekijkt vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Waarde?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Waarde?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Waarde

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is tamelijk complex. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Waarde onvermijdbaar. De keuze maken voor een officiële expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Kodi warmtepomp). Waar vind ik een degelijke installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Waarde.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg zien we 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Gorssel.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.000 t/m €19.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Atag, Remeha, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische installatie. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Waarde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Waarde

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Waarde uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1000 €1800 7 jaar
Lucht-water €6500 €1500 €2500 6 jaar
Bodem-water €15400 €3800 €4000 9,5 jaar
Water-water €18900 €5300 €4900 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Reimerswaal?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel huizen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Reimerswaal) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Waarde kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2750 tot €5450. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 34 A SR (232124) heeft €2.850,00 subsidie en aangaande de CTC EcoAir 408 + CTC EcoZenith 250 heb je recht op €1.650,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Waarde

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Oosterleek plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2750 tot €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €305 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zeeland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen