Warmtepomp Oosterleek

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het vervangen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van gas is een warmtepomp. Met behulp van de tips van onze experts lees jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Oosterleek. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle belangrijke details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Oosterleek!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Oosterleek? Via onze specialisten achterhaal je zinvolle info. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en check meteen alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Oosterleek?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Oosterleek?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oosterleek

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel ingewikkeld. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Oosterleek benodigd. Het selecteren van een bekwame specialist is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over CTA verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een echte installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.200 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €4.000 – €6.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Oosterleek.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zien we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Alphen aan den Rijn.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €9.500 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Atag, Nefit, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een standalone oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oosterleek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Oosterleek

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oosterleek te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €2000 €1300 4 jaar
Lucht-water €5800 €1600 €2200 6 jaar
Bodem-water €15500 €4300 €4500 10 jaar
Water-water €18800 €5400 €4800 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Drechterland?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Drechterland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Oosterleek kun je enkel aanvragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1750 en €4800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW krijg je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Mastertherm BA26IS heeft €1.900,00 subsidie en bij de Aerfor THRON 12 AGR2 heb je recht op €2.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Oosterleek

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Hoedekenskerke plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2800 tot €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €380 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw