Warmtepomp Kerkenveld

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is de keuze voor een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten dus over naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van gas is een warmtepomp. Via deze website achterhaal je nuttige info m.b.t. een warmtepomp in Kerkenveld. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle nuttige info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Kerkenveld!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Kerkenveld? Hieronder vind je bruikbare adviezen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en vind direct verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Kerkenveld?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Kerkenveld?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kerkenveld

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is tamelijk moeilijk. Vandaar is een deskundige warmtepomp installateur in Kerkenveld aan te raden. Het selecteren van een officiële warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus zelf. De installateur verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Ecopomp). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Niveau Energiebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.650 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Kerkenveld.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Terherne.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 en €20.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Remeha, Nefit, Intergas, Vaillant). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een full-electric product. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kerkenveld

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kerkenveld

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het systeem is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kerkenveld vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1900 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €4700 €1600 €2100 7 jaar
Bodem-water €14000 €5800 €3100 14 jaar
Water-water €17100 €5400 €4000 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente De Wolden?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente De Wolden) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Kerkenveld is alleen aan te vragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1450 en €4250. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Enerso AWK-C 40 EVI staat gelijk tot €6.000,00 subsidie en m.b.t. de Enerso BW 09 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Kerkenveld

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze installaties verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in de Lutte plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) in combinatie met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2950 tot €4600. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €280 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen