Warmtepomp de Lutte

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Op de tips van onze experts doorzoek jij bruikbare informatie voor een warmtepomp in de Lutte. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle nuttige tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit de Lutte!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in de Lutte? Op deze pagina ontdek je bruikbare informatie. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en ontdek vlug bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in de Lutte?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in de Lutte?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in de Lutte

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in de Lutte onvermijdbaar. De keuze van een vakbekwame expert is net zo relevant als de taakomschrijving. De vakman bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Rotex systeem). Hoe ben ik verzekerd van een erkende warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.300 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in de Lutte.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Naarden.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De investering ligt tussen de €9.000 – €19.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, AWB, Remeha, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs de Lutte

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in de Lutte

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in de Lutte uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1000 €2000 4 jaar
Lucht-water €4700 €2500 €2500 9 jaar
Bodem-water €14500 €4500 €3200 9,5 jaar
Water-water €17500 €4500 €4100 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Losser?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel woningen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Losser) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp de Lutte geldt alleen op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1950 – €4950. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het model, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de CIAT AQUACIAT ILD 260B staat gelijk tot €5.550,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti EHW062WS krijg je subsidie tot €7.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in de Lutte

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze modellen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Wachtum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2800 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €355 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen