Warmtepomp Wachtum

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je concrete informatie over een warmtepomp in Wachtum. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle onmisbare info en check prijzen van een installateur in Wachtum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Wachtum? Middels onze expertise doorzoek je belangrijke tips & tricks. Selecteer een veelgestelde vraag en bekijk à la minute alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wachtum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wachtum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wachtum

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk ingewikkeld. Om die reden is een handige warmtepomp installateur in Wachtum noodzakelijk. De keuze maken voor een handige warmtepomp-installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De specialist bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Meeting warmtepomp). Waar vind ik een handige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.200 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €3.000 – €7.500 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Wachtum.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Graauw.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €8.500 tot €19.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Atag, Vaillant, Remeha, Intergas). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een standalone product. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wachtum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wachtum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wachtum te berekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1400 €1400 6 jaar
Lucht-water €6100 €1800 €2200 8 jaar
Bodem-water €15500 €4600 €3500 9,5 jaar
Water-water €18900 €4500 €5100 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Coevorden?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel woningen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Coevorden) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Wachtum kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1800 en €5600. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het model, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Stiebel-Eltron WWK 221 Electronic (230949) staat gelijk tot €1.250,00 subsidie en aangaande de CTC EcoAir 415 + CTC Ecologic krijg je subsidie tot €2.250,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wachtum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Oosterwolde plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 en €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €385 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen