Warmtepomp Graauw

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het laten installeren van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten investeren in een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Door deze webpagina lees je relevante tips betreffende een warmtepomp in Graauw. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle relevante tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Graauw!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Graauw? Door onze experts lees je belangrijke informatie. Klik op een van de onderwerpen en check onmiddellijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Graauw?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Graauw?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Graauw

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Hierom is een aangesloten warmtepomp installateur in Graauw aan te raden. De zoektocht naar een aangesloten expert is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Warmflow subsidie). Wat is een bedreven installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.650 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €2.500 – €7.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Graauw.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Raerd.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €7.500 en €18.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Vaillant, Nefit, Intergas, Remeha). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Graauw

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Graauw

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Graauw uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1100 €1300 5 jaar
Lucht-water €5600 €1800 €2000 7 jaar
Bodem-water €14800 €5600 €2500 10,5 jaar
Water-water €17400 €5500 €4800 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hulst?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. De komende jaren gaan veel Nederlanders uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Hulst) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Graauw kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1050 – €5300. De uiteindelijke subsidie hangt af van het model, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Daikin ERLQ004(**)V3 + EHBX04(**)3V biedt €1.700,00 subsidie en aangaande de Vaillant geoTHERM VWS 380/3 (W/W) (0010018422) is dit €7.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Graauw

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in America plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), samen met gewone stroom. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2850 en €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €275 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Zeeland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw