Warmtepomp Naarden

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het plaatsen van een systeem op gas geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van warmtepompspot.nl lees jij concrete informatie voor een warmtepomp in Naarden. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle bruikbare specificaties en check prijzen van een installateur in Naarden!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Naarden? Middels onze expertise achterhaal je nuttige informatie. Kies voor een item uit onze FAQ en ontdek onmiddellijk verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Naarden?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Naarden?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Naarden

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is best wel complex. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Naarden benodigd. De keuze van een ervaren vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Nilan systeem). Hoe kies ik een degelijke installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.200 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Naarden.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Kotten.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 tot €18.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, AWB, Intergas, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een full-electric product. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Naarden

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Naarden

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Naarden te analyseren.

Bron warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1500 €1600 6 jaar
Lucht-water €4800 €1600 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €15400 €5400 €4600 13 jaar
Water-water €17400 €5400 €4300 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Naarden?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel Nederlanders overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Naarden) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Naarden kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2100 – €4900. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Hitachi Yutaki-S Combi RAS2.5WHVNP+RWD2.5+260L biedt €1.800,00 subsidie en wat betreft de Thermia Diplomat Inverter M is dit €3.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Naarden

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Graauw plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) i.s.m. reguliere energie (stroom). Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €3000 – €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €370 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen