Warmtepomp Kotten

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het laten installeren van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van een ketel met gas de warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina doorzoek je tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Kotten. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle praktische info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Kotten!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Kotten? Op onze website check jij bruikbare tips en adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je vindt snel alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Kotten?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Kotten?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Kotten

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk moeilijk. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Kotten onvermijdbaar. De keuze van een handige expert is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk LG systeem). Waar vind ik een officiële warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.400 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €3.500 – €6.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €20.000 en meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Kotten.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Helvoirt.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €18.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, Atag, AWB, Remeha). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch type. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kotten

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kotten

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kotten uit te werken.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1500 €1400 4,5 jaar
Lucht-water €4500 €1800 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €4100 €4700 14 jaar
Water-water €17600 €5300 €4800 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Winterswijk?
In 2030 moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel huizen overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Winterswijk) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Kotten is alleen aan te vragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1600 tot €4800. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Trane CXAX 026 SE LN geeft recht op €6.350,00 subsidie en aangaande de Daikin EWYQ-013ACW1 ligt dit op €2.650,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Kotten

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze systemen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Raerd plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2750 en €4000. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €315 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen