Warmtepomp Kerkwijk

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Op deze website check jij waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Kerkwijk. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle praktische info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Kerkwijk!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Kerkwijk? Aan de hand van de info op deze pagina check jij praktische tips. Kies voor een item uit onze FAQ en vind direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Kerkwijk?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Kerkwijk?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kerkwijk

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Daardoor is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Kerkwijk benodigd. De keuze maken voor een ervaren vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Deze expert checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Eldom). Hoe kies ik een officiële installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Bron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.650 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €4.000 – €6.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Kerkwijk.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zien we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Termunten.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 t/m €19.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Remeha, Nefit, Vaillant, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kerkwijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kerkwijk

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kerkwijk uit te zoeken.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €2000 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €4200 €1800 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14900 €5300 €2500 10,5 jaar
Water-water €17900 €4100 €5200 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Zaltbommel?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel huizen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Zaltbommel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Kerkwijk is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1600 – €5650. Het totale bedrag is een afgeleide van het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Enerso AWK-O 05 geeft jou €2.000,00 subsidie en aangaande de Enerso BW 13 krijg je €3.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Kerkwijk

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in De Mortel plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in samenwerking met gewone stroom. Daardoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €3000 tot €4600. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €325 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw