Warmtepomp De Mortel

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Geholpen door deze webpagina check je nuttige info betreffende een warmtepomp in De Mortel. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle belangrijke specificaties en vind de voordeligste installateur in De Mortel!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in De Mortel? Via onze specialisten bekijk je belangrijke aanbevelingen. Druk op een onderwerp en je leest rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in De Mortel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in De Mortel?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Mortel

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is best wel moeilijk. Daarom is een vakbekwame warmtepomp installateur in De Mortel aan te raden. De zoektocht naar een erkende warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Sinclair systeem). Waar vind ik een vakbekwame installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.600 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €3.000 – €6.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in De Mortel.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Nederhemert.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 tot €20.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Intergas, Atag, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een all-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Mortel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Mortel

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de aanschafprijs is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Mortel te berekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1000 €1500 5 jaar
Lucht-water €6700 €2200 €2000 8 jaar
Bodem-water €14100 €3800 €3900 12,5 jaar
Water-water €17600 €4000 €5900 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Gemert-Bakel?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment moeten veel huizen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Gemert-Bakel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp De Mortel is alleen van toepassing op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2900 tot €4150. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het model, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de CIAT AQUACIAT ILD 302A geeft jou €6.250,00 subsidie en bij de Galletti EHW073WL krijg je €8.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in De Mortel

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Wagenberg plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2550 – €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €375 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen