Warmtepomp Wagenberg

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Aan de hand van de tips van onze experts vind jij waardevolle informatie m.b.t. een warmtepomp in Wagenberg. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische info en check prijzen van een installateur in Wagenberg!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Wagenberg? Middels onze expertise lees je bruikbare tips & tricks. Klik op een van de vragen hieronder, en bekijk snel alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Wagenberg?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wagenberg?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wagenberg

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Wagenberg aan te raden. Het selecteren van een officiële vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De specialist neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Mitsubishi Electric warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.350 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €5.500 – €6.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wagenberg.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Gramsbergen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.500 t/m €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Vaillant, Nefit, Atag, Remeha). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische oplossing. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wagenberg

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wagenberg

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het systeem is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wagenberg te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1000 €1100 5 jaar
Lucht-water €6300 €1600 €2700 6,5 jaar
Bodem-water €14300 €3700 €3900 14 jaar
Water-water €17700 €5900 €5800 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Drimmelen?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel huizen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Drimmelen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Wagenberg kun je enkel aanvragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €3000 – €4050. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Stiebel-Eltron WWK 300 Electronic Sol (233583) geeft jou €1.250,00 subsidie en m.b.t. de CTC EcoAir 420 + CTC EcoZenith 550 krijg je €2.350,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wagenberg

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Oosthuizen plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in combinatie met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2600 en €5000. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €365 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen